La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada desplega un gran dispositiu preventiu en motiu de la Festa Major de la UAB
El passat dijous 9 de novembre va tenir lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona la Festa Major de la UAB, una de les dates marcades al calendari dels estudiants que els permet abandonar les aules i gaudir d’una jornada d’oci organitzada per ells i per a ells. En aquest context, un any més, la Creu Roja Cerdanyola- Ripollet-Montcada va ser l’encarregada, juntament amb el Servei Assistencial de Salut de la UAB, de donar cobertura sanitària al estudiants i respondre a les situacions d’emergència que es poguessin derivar de la jornada.
Per aquesta edició, la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada va desplegar 8 ambulàncies (7 de suport vital bàsic i 1 de suport avançat) 3 vehicles de suport, 4 tècnics de coordinació i una quarantena de voluntaris. A aquests efectius cal sumar-hi els recursos materials i de personal del SAS (Servei Assistencial de Salud de la UAB) amb qui es va coordinar tot el servei preventiu.
Segons les dades facilitades pel SAS, la FMUAB va tancar amb un total de 77 persones ateses al llarg del dia, de les quals el 53% van ser casos relacionats amb intoxicacions provocades pel consum d’alcohol. La franja horària més conflictiva va ser de 18h a 21h, en què es van concentrar la majoria de les intervencions. El 90% de les persones ateses van ser joves d’entre 18 i 22 anys i la meitat d’elles eren estudiants de la UAB (51% front al 49% que eren persones externes al Campus).
Les dades d’assistència d’enguany suposen un augment d’entre el 20 i el 60% en tots els diagnòstics. A banda d’intoxicacions per consum d’alcohol i altres substàncies també ha augmentat l’atenció per ferides i traumatismes. De fet, les dades del 2017 superen la mitjana dels darrers 11 anys.
Amb tot, l’acció de la Creu Roja a la Festa Major de la UAB no es va limitar únicament a l’atenció sanitària sinó que també es va treballar la prevenció gràcies als voluntaris de Som.Nit, un projecte de la Creu Roja Joventut que trasllada la prevenció i la informació als llocs d’oci nocturn. Som.Nit ofereix assessorament, materials divulgatius i serveis com per exemple tests d’alcoholèmia per a minimitzar els riscos associats al consum de drogues i alcohol.
Han col·laborat en el servei les assemblees d’Osona, Sabadell, Sant Cugat i Barcelona.